Monday 4 February 2013

Penganan

Kali ni, DoubleM nak kongsi pasal salah satu kuih tradisional Iban yang diberi nama Penganan.
Penganan biasanya dihidangkan bila menyambut sesuatu pesta, contohnya Hari Gawai (Perayaan Tradisi kaum Iban di Sarawak).

Sekarang ni, waktu bukan perayaan pun penganan boleh didapati dimana - mana. Ia nya sudah menjadi makanan atau pun kuih harian yang menjadi santapan semua golongan masyarakat. Penganan merupakan salah satu kuih yang agak manis tetapi sedap. Boleh di hidangkan untuk sarapan pagi atau pun minum petang. 
Ni, DoubleM nak kongsi resipi dia. 

Penganan :


  1. Tepung Gandum (mengikut citarasa pembuatnya. Kalau mahu buat lebih sikit, kena lah guna tepung banyak sikit)
  2. Tepung beras
  3. Gula( Secukupnya)
  4. Gula Apong ( boleh digantikan dengan gula Melaka)
  5. Air kosong ( Untuk Adunan)

Cara membuatnya DoubleM tak pasti sangat. Tunggu lepas tanya orang yang pakar ^^. Nanti doubleM kongsikan ye.

Nak tengok ke penganan yang sudah sedia untuk dimakan? Nak tak?
Jom, kita tunjukkan.

Jeng jeng:

Nampak sedapkan? hihi.
tip: Bila guna gula secukupnya, bentuk penganan akan nampak lebih cantik. So apa lagi, try lah.

2 comments:

  1. bahan2 utk kuih nie tak detail sgt laa.....berapa kg tepung beras dan sebagainya...???

    ReplyDelete
  2. ni bukan penganan tapi ni penyaram

    ReplyDelete